Etsi
  • Tommi Makkonen

Mikä avuksi, kun vuoden alun kuntospurtti lopahtaa?

Olemme puoli kuukautta uuden vuoden puolella. Monella alkaa jo nyt itselleen tekemät uuden elämän lupaukset karista hartioilta – paluu vanhaan olisi helpompaa. Miten pitää tsemppiä yllä?


Kun kartoitan uuden asiakkaan tilannetta, kysyn liikuntatottumuksista saadakseni selvää kehon toimintakyvystä ja asiakkaan motivaatiosta. Lähes kaikki tietävät, että heidän tulisi liikkua enemmän, ”mutta kun ei saa itsestään irti” tai ”ei ole aikaa”. Liikunta tuntuu useimmille tarkoittavan kuntosalilla käymistä, lenkkeilyä tai uintia. Mutta aina ei tarvitse lähteä liikkeelle isosti. Vaarana on, että liika rehkiminen alkaa tuntua työltä ja into lopahtaa nopeasti. Jos liikkuminen ei vielä kuulu luonnollisena osana elämääsi, niin aloita pienin askelin arkiliikunnalla. Jo siitäkin on hyötyä!


Kuinka paljon liikuntaa sitten on riittävästi? UKK- instituutin uudistetun liikuntasuosituksen mukaan jo muutaman minuutin pätkät päivässä edistävät terveyttä. Kuitenkin vanhan liikuntasuosituksen ydin on säilynyt ennallaan eli reipasta liikkumista, jolloin sydämen syke kohoaa, tulisi harrastaa 2 tuntia 30 minuuttia viikossa.
Reipas liikunta voi olla esimerkiksi kävelyä, jolloin hengästyy, mutta pystyy keskustelemaan samanaikaisesti. Suosituksen mukaan lihaskuntoa tulisi harjoittaa 2 kertaa viikossa ja sellaisesta käy jo porraskävely, raskaat pihatyöt tai jumppa.

Jos päätät ryhtyä harrastamaan liikuntaa enemmänkin, mieti tarkasti mikä olisi sellaista, jota tehdessäsi tunnet iloa ja josta saat onnistumisen elämyksiä, koska nämä tekijät pitävät motivaatiota yllä.


Jos yksin liikkuminen ei tunnu mielekkäältä, nappaa kaveri mukaan. Tai liity ryhmään ja voit vahingossa paremman terveyden lisäksi saada uusia ystäviä.

39 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki