Etsi
  • Tommi Makkonen

Fysioterapeutti, jumppari vai hieroja?

Palattuani 18 Keski-Euroopassa vietetyn vuoden jälkeen fysioterapiayrittäjäksi Suomeen, en odottanut joutuvani selittämään fysioterapian vaikuttavuutta ja toimintaa kuntoutuksessa. Toisin kuin esimerkiksi Saksassa tai Sveitsissä, fysioterapeutteja pidetään meillä jumppaohjeiden antajina, jotka katsovat vierestä kuntoutuvan suoriutumista annetuista harjoitteista. Tai sitten hierojina, jotka käyttävät ultraäänihoitoja tai sähköhoitoja ja hierovat. Ensiksi mainitut ovat tietenkin terveyskeskusfysioterapeutteja ja jälkimmäiset yksityisiä fysioterapeutteja.


Mitä on fysioterapia? Se on kaikkea tuota edellä mainittua, mutta myös tutkimuksen ja analysoinnin perusteella annettavaa vaikuttavaa manuaaliterapiaa asiakkaan fyysisen toiminnan parantamiseksi ja optimoimiseksi - niin ainakin minä olen vuosien saatossa työssäni ja lukuisilla kursseilla oppinut.fysioterapiaa
Fysioterapia on myös tutkimuksen ja analysoinnin perusteella annettavaa vaikuttavaa manuaaliterapiaa.


Tuntuu oudolta, että fysioterapiaa, jonka vaikuttavuudesta on tehty lukuisia tutkimuksia, on saanut kilpailevia hoitomuotoja, jotka muistuttavat fysioterapiaa, käyttävät fysioterapian termistöä ja fysioterapian kaltaisia käsittelyjä. Ne ovat saaneet monet uskomaan näihin hoitomuotoihin, vaikka näitä käyttävät henkilöt eivät olekaan suorittaneet fysioterapeuttien käymää vaativaa koulutusta eivätkä ole Valviran tarkassa valvonnassa, kuten fysioterapeutit. Valviran valtuuttaman hoitohenkilön löytää muuten esimerkiksi Julki-Terhikistä, jonne jokainen Suomessa toimiva fysioterapeuttikin rekisteröidään. Terveisin numero 60000770838.


Ei tusinadiagnooseja


Kokeneena, paljon erilaisia kursseja käyneenä ja suuren määrän erilaisia asiakkaita käsitelleenä fysioterapeuttina tiedän, että diagnoosin teko ei ole ihmisten erilaisuuden takia aina helppoa, ja siksi en käytä ” tusinadiagnooseja” jalkojen pituuseron ja/tai lantion asentovirheen aiheuttamista vaivoista. Lähes kaikilla ihmisillä esiintyy kehossa epäsymmetriaa, mutta läheskään kaikilla ei ole siitä aiheutuvia vaivoja. Olennaisen vaivan tai kiputilan aiheuttajan seulominen epäolennaisuuksien heinäsuovasta onnistuu kokemuksen, koulutuksen ja ihmiskehon toiminnan tuntemisen kautta.


Fysioterapeuttina olo on onnistumista oikeiden valintojen kautta ja niiden valintojen taustalla on korkeakouluopinnot, monipuolinen kurssitus ja sadat tyytyväiset asiakkaat, jotka ovat saaneet apua. Olen ylpeä ammatistani. Ja aion myös pysyä ei aina niin helpolla tiellä.

134 katselukertaa0 kommenttia